Mochyně peruánská

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) je jednoletá rostlina pocházející z Peru a dosahuje výšky až 1 m. Již od konce 18. století byla pěstována v Anglii a minimálně od začátku 19. století se pěstuje v oblasti kolem Mysu Dobré Naděje na jihu afrického kontinentu. Je z čeledi lilkovitých (Solanaceae) a je příbuzná s dalšími jedlými rostlinami jako jsou např. rajčata, lilky a brambory. Zvláštností je, že kvete v noci. Pěstuje se především v tropických a subtropických zemích a je běžně dováženým druhem, který je k dostání v obchodech.

Plodem mochyně je hladká bobule, která připomíná malé žluté rajčátko o průměru 1-2 cm. Stejně jako rajče obsahuje velké množství malých semínek. Je jasně žlutá a má sladkokyselou chuť. Na plodu mochyně je nejnápadnější její obal – tenoučký a suchý kalich, obecně známý „lampionek“ , který je k bobuli přirostlý. Kalich je pískově žlutý, když dozraje, je světle hnědý.

Plody se konzumují syrové (po odstranění kalicha), používají se do ovocných salátů, jako ozdoba k zákuskům, namáčí se do čokolády. Dá se z nich připravit marmeláda, kompot nebo rosol, suší se. Pokud je plod ponechán uvnitř obalu, jeho životnost při běžné pokojové teplotě je 30 až 45 dní, při teplotě okolo 5 °C vydrží až několik měsíců. V ledničce plody rychleji vysychají a vydrží asi tři týdny.

Plody mochyně peruánské jsou bohaté především na vitamin A a C, dále na karotenoidy, organické kyseliny a cukry. Jsou močopudné, zlepšují látkovou výměnu, čerstvá šťáva z nich potlačuje svědění. Na koupelové kúry proti revmatizmu lze použít i nať včetně kalichů rostliny. Nezralé plody jsou stejně jako zbytek rostliny jedovaté.

10 komentářů u „Mochyně peruánská

  1. Blanka Klofátová

    Dobrý den,měla bych dotaz.malý vnuk otrhal mochyni nedozrálou,takže uvnitř jsou kuličky zelené,aproto chuťově nedobré,Dají se nějak uchovat,aby dozrály,Je to škoda,protože jich je větší množství.Děkuji za radu a zdravím.

    1. lenucha

      Dobrý den, nedozrálé mochyně je možné nechat dozrát v místnosti (třeba na okně), stejně jako rajčata. Pokud jsou otrhané i s kalichy, je to tak správně, a lze tak postupovat vždy na podzim, když mají přijít první mrazy a plody ještě nestihly dozrát. Zralé mochyně v obalech vydrží skladované v chladu a suchu i několik měsíců.

  2. Libuše

    Dobrý den, Koupila jsem si letos sáček semínek odrůdy mochyně ANANASKIRCHE. chtěla jsem se zeptat, jestli je vhodné použít pro pěstování mochyně výrobek, který jsem si koupila v našem zahradnictví. Je na něm nápis HNOJÍTKO NEMO a (NEJEN)RAJČATPYTEL a je prý vhodný pro lilky, papriky, rajčata a pod. Od firmy nemoproducts.com. Máte s ním zkušenosti? Pomůže trochu ochránit mochyni od případné nepřízně počasí? Chtěla bych dát semenáčky té mé mochyně v tom RAJČATPYTLI už ven. Děkuji moc za pomoc a zdravím.

    1. Mája Majka

      Já mám v Rajčatpytli lilky a spokojenost. A naopak zase nevím, jestli Hnojítko Bez solí použít na fíkusy. Nevíte někdo?

  3. Milena Safrankova

    Koupila jsem si mochyni peruánskou jako trvalku s uskladněním přes zimu v chladné místnosti. Mám ji druhým rokem, ale neměla moc plodů a má poměrně holé stvoly. Mám ji na zimu ostříhat, nebo ji nechat tak jak je a na jaře jenom přesadit?

    1. lenucha

      Dobrý den,
      v našich podmínkách je mochyně peruánská považována spíše za jednoletou rostlinu a je snazší ji každý rok vypěstovat znovu ze semínek, která nejsou drahá. Rostliny dobře klíčí a o jejich pěstování se více dočtete na této stránce. Pokud rostlinu chcete uchovat, tak nejlépe v chladné a světlé místnosti a bylo by lepší ji ostříhat a na jaře ji opět nechat „vzpamatovat“, ale domníváme se, že lepších pěstitelských výsledků dosáhnete vždy s nově vypěstovanými rostlinkami.

  4. Eva

    Dobrý večer, prosím, píšete zde, že části mochyně jsou jedované, lupeny také? Dávala jsem je totiž zvířatům a nic jim nebylo, tak teď nevím. díky Eva

    1. lenucha

      Dobrý den,
      u mochyně peruánské jsou pro člověka nejedovaté pouze zralé plody, ostatní části rostliny jsou opravdu jedovaté. U mochyně židovské (physalis alkenkengi) se udává, že jsou slabě jedovaté i zralé plody, proto se pěstuje jako okrasná odrůda. Pro zvířata jsou mochyně také jedovaté (stejně jako např. bramoborová nať a další rostliny z čeledi lilkovitých), ale samozřejmě záleží, v jakém množství tento typ stravy zvířata konzumovala. V menším množství jim to zřejmě neublíží, ale není to nejvhodnější typ stravy:-)

    1. lenucha

      Dobrý den, u nás se nejběžněji pěstuje jedlá mochyně peruánská (physalis peruviana). Vy máte zřejmě na mysli mochyni mexickou (physalis ixocarpa), která bývá také označována jako tomatillo a má nafialovělé plody, které mají výhodu v tom, že nejsou jedovaté ani nezralé a používají se například jako základní složka mexické salsa verde. Semínka tomatilla (mexické mochyně) budou k dispozici na http://www.farmareni.cz zhruba od poloviny listopadu 2016.

Napsat komentář: lenucha Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *